Suzanne

De reden dat ik paardencoaching ben aangegaan is om meer te begrijpen van het gedrag van het paard, overwinnen van mijn onzekerheid in contact met paarden, te ervaren hoe de coaching in zijn werk gaat en vanuit nieuwsgierigheid hoe de interactie met mij en het paard zal verlopen en wat ze mij kunnen teruggeven over mezelf. 


Wat het mij heeft opgeleverd is dat ik heb mogen ervaren, door wat de paarden mij teruggeven, wat ik prettig vindt in afstand en nabijheid, wel of geen contact aangaan en wat dat precies met mij doet. De kracht van de paardencoaching zit hem wat mij betreft in de spiegelreflectie van gemoedstoestand, interactie en in contact zijn. De paarden voelen als geen ander aan hoe ik in mijn vel zit en dat krijg je direct in de interactie van ze terug in gedrag. Ben ik rustig en ontspannen, dan zal het paard ook rustig en ontspannen zijn en andersom. Soms ben je daar niet eens van bewust en vertelt het paard je dus eigenlijk hoe je in je vel zit.

Daarnaast heb ik een dilemma waar ik in het dagelijks leven mee worstel in kunnen brengen bij de paarden. Door de paarden neer te zetten in de vorm van personen, werd ik in staat gebracht om de situatie neer te zetten, diverse aanpakken te oefenen om dan vooral te ervaren wat dat met mij doet en hoe ik me daar bij voel. Het paard reageert op hoe ik mij opstel, hoe ik dingen aanpak, waardoor je dus direct eigenlijk feedback en een spiegel krijgt op de dingen die je doet. Ook werd me duidelijk gemaakt waar ik in het dagelijks leven tegen aan loop, wat me precies tegenhoudt en/of waar ik bang voor ben. Zo kwam naar voren dat ik geneigd ben om ieder contact van de ander, direct te beantwoorden ongeacht wat ik daar zelf in wil. Dus als het paard mij aandacht geeft, ga ik daar direct ook met mijn gehele aandacht en focus naar toe, terwijl ik eigenlijk op dat moment in gesprek was. Ik ben dus geneigd om teveel mee te gaan in de behoefte van de ander en die tevreden te stellen, waardoor ik mogelijk teveel wegga van mijn eigen behoefte. Bij de paarden heb ik ervaren op welke afstand ik moet blijven om daar niet in meegezogen te worden en te kunnen blijven bij mezelf en mijn behoeftes. Dat geeft direct rust. Ik was bang dat als ik dat deed dat ik dan de ander kwijt zou raken in contact, maar de paarden lieten me zien dat ze juist blijven staan (op mijn gekozen afstand weliswaar) en zich helemaal niet afgewezen voelen als ik bij mijn gevoel en bij mezelf blijf. Dat was mooi om te ervaren en dat heeft mij kracht en steun gegeven om dit ook meer in de praktijk, het dagelijks leven toe te passen. 

Melanie heeft het gehele proces fantastisch begeleid, ik voelde me bij haar ontzettend op mijn gemak en op een respectvolle en vriendelijke manier vertaalde ze hetgeen de paarden mij duidelijk wilde maken. Vanuit rust en geduld liet ze me eerst op veilige afstand kennis maken met de paarden. Door haar manier van vragen stellen kwam ik steeds bij mijn gevoel en zelfreflectie. Ze let goed op alle non-verbale signalen van zowel mij als de paarden waardoor ik mij sterk bewust werd van hoe ik met dingen omga, hoe ik dingen beleef en mij ook af kon vragen of dat ook zo is. Ik had voorheen niet veel met paarden, terwijl ik een enorme dierenvriend ben. Ik kon ze niet goed lezen en begreep ze niet goed. Nu ook, had ik bij het eerste contact het gevoel dat het paard geen contact wilde en zich van mij afkeerde, Melanie liet me juist vanuit een heel ander perspectief zien dat niets minder waar bleek te zijn. het paard bleek namelijk de gehele tijd in contact te zijn. Zo zie je maar hoe veel gedrag je soms anders kan interpreteren of anders invult.

Melanie stelt op het juiste moment de vragen, ze neemt ontzettend veel tijd en rust. Ze heeft duidelijk voor ogen wat ze wil bereiken, waardoor er een hele mooie opbouw in het gehele proces zit, wat begint met bewustwording en zelfreflectie en ontdekkingen, vervolgens kreeg ik de kans een dilemma in te brengen om vervolgens het oefenen van verschillend gedrag of oplossingen bij de paarden uit te proberen. Uiteindelijk vroeg ze me met 1 zin af te sluiten, wat voor mij een kernachtige, krachtige samenvatting van de coaching werd, die nu in mijn geheugen als soort mantra gegrift staat.  Ze laat heel veel dingen ontstaan vanuit wat er op dat moment gebeurd in contact met de paarden,